Filantropie si cultura la parohia Pogorarea Sfantului Duh - Titan din Bucuresti

Filantropie si cultura la parohia Pogorarea Sfantului Duh - Titan din Bucuresti

Parcul "Intreprinderea Optica Romana" (IOR) din Bucuresti este impodobit, de cativa ani, cu o frumoasa biserica din lemn, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh". Construita in perioada 1994-1996, lacasul de cult a fost o necesitate pentru credinciosii din zona, lucru inteles si mai bine astazi, avand in vedere comunitatea de credinciosi care s-a inchegat in parohie. Întalnim aici oameni care, pe langa credinta statornica si trairea duhovniceasca, sustin parohia in toate activitatile ei. 

Parohia "Pogorarea Sfantului Duh" - Titan din Bucuresti se remarca prin activitatile pe care preotul paroh, impreuna cu cei apropiati bisericii, le organizeaza. Solidaritatea si spiritul practic al enoriasilor s-a vazut inca de la infiintarea parohiei, cand s-a construit biserica, unica in felul ei prin arhitectura in stil maramuresean. De atunci si pana astazi, cele 1.500 de familii ale parohiei, gasesc la biserica lor un loc unde, pe langa asistenta religioasa, primesc si alte beneficii.
 
Meditatii gratuite pentru 120 de elevi
 
Pe langa slujbele obisnuite oficiate de preotul paroh, Biserica "Pogorarea Sfantului Duh" gazduieste si o serie de activitati sociale. În spatiile amenajate in podul bisericii, 120 de elevi din clasele I-XII primesc in fiecare an meditatii gratuite la principalele discipline studiate. "Sunt 30-40 de profesori care vin aici sambata si duminica pentru a oferi meditatii gratuite. Prin aceste cursuri, copiii si-au sustinut principalele examene, cativa ajungand si studenti. O parte s-au intors pentru a oferi si ei meditatii gratuite", ne-a aratat pr. Niculcea.
 
Cabinet medical si consultanta juridica
 
În parohia bucuresteana exista si un cabinet medical, cu aparatura moderna, in valoare de 28.000 de dolari, achizitionata in 1998. Cabinetul este in curs de amenajare intr-o garsoniera din parohie si va avea destinatie social-filantropica. Exista in parohie chiar si un cabinet juridic, unde 4-5 avocati ofera consultanta juridica gratuita persoanelor nevoiase. Acestea se fac numai la cererea persoanelor respective si dupa analiza cazurilor.
 
Ajutor pentru saraci
 
In activitatile social-filantropice preotul paroh este ajutat si de doamna preoteasa, care este si asistenta sociala a parohiei. "Exista o anexa a unui spital din apropiere unde sunt internati copii bolnavi de SIDA. Aici, doamna preoteasa merge periodic si tine ore de religie, oferind si un mic ajutor dupa posibilitati", adauga pr. Niculcea. Cateva dintre familiile sarace din parohie primesc periodic si alimente sau alte ajutoare. Copiii unei familii primesc chiar zilnic masa din partea parohiei.
 
Adunarea surzilor
 
In fiecare sambata, 30 de surzi vin la biserica parohiei, unde primesc alimente, haine, ajutoare si, cel mai important, cantaretul bisericii le citeste, in limbajul mimico-gestual, Evanghelia de a doua zi. Nu lipsesc nici micile comentarii, discutiile si alte activitati. Pentru ei, parohia publica si o foaie parohiala, numita "Effata", in care au Evanghelia zilei si comentariul acesteia. "In general, toate aceste activitati le desfasuram dupa ce analizam foarte bine cazurile si oferim ajutor dupa posibilitati", ne-a declarat pr. Niculcea.
 
Pelerinaje la manastiri
 
A devenit o traditie la parohia "Pogorarea Sfantului Duh" ca in fiecare an sa se organizeze pelerinaje la marile manastiri din tara. Preturile sunt foarte mici, acoperind doar cheltuielile de transport. Beneficiarii sunt credinciosii parohiei, care doresc sa viziteze cele mai mari leagane de spiritualitate din Romania.
 
Libraria parohiei
 
Una dintre cele mai importante realizari misionare ale parohiei bucurestene este o librarie parohiala, de unde credinciosii au posibilitatea sa-si cumpere carti de spiritualitate crestina la pret de editura, fara comision. "Activitatea aceasta este una misionara si o consider o prelungire a predicii", ne-a spus parohul bisericii, pr. Adrian Niculcea. Infiintata din 1996, Libraria "Sf. Ioan Teologul", asa cum se numeste ea, a primit de curand si o cladire proprie in curtea bisericii. Chiar si vanzarea se face benevol, de femeile din Comitetul parohial.
 
Cercuri de teologie si alte activitati culturale
 
Nu doar activitatile social-filantropice sunt prioritare la parohia "Pogorarea Sfantului Duh" din Bucuresti". Spatiile amenajate la biserica parohiala folosesc si intalnirilor culturale. Astfel, in prima duminica a fiecarei luni, au loc cercuri de teologie, la care participa intelectuali, profesori, medici pentru a dezbate diverse probleme legate de credinta ortodoxa si chiar de filosofie. "Cred ca avem in jur de 15 persoane care vin si discuta ceea ce vor, in prezenta mea", ne-a explicat pr. Niculcea. Cercul de teologie are si o revista, numita "Euxinia", unde membrii cercului publica cele mai frumoase ganduri.
 
Cenaclu literar
 
Printre celelalte activitati culturale desfasurate la parohia din Titan, amintim si Cercul de pictura, adresat in special tinerilor, care au beneficiat in trecut si de o sala de informatica, cu calculatoare in valoare de 7.000 de euro. Si copiii beneficiaza de cursuri de pictura sub indrumarea pictorului Tatiana Nechita. Dar poate cea mai importana activitate culturala a parohiei este Cenaclul literar "Biserica din lemn". El aduna oamenii de cultura din parohie, care discuta, isi publica creatiile in revista cenaclului, ce poarta acelasi nume.

Stefan Marculet
 
Sursa: ziarullumina.ro